Živočišná výroba - 1. čtvrtletí 2025
Vyšší výrobu masa drželo vepřové a drůbeží
Datum vydání: 13. 05. 2025
Kód: 270149-25
„Výroba vepřového masa na jatkách rostla již páté čtvrtletí v řadě a dosáhla úrovně zatím posledního vrcholu v roce 2021. Nárůst výroby drůbežího masa je ve srovnání s vepřovým pozvolnější. Výroba hovězího po roce 2021 klesla a na této nižší úrovni se drží doposud,“ shrnula vývoj výroby masa Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
„Výroba hovězího masa na jatkách sice mírně klesla, ale zvýšil se vývoz živého skotu, který byl určený k porážce v zahraničí. V souvislosti se stoupajícími cenami podstatně klesl dovoz hovězího masa, a tím i jeho předběžně kalkulovaná spotřeba,“ doplnila Markéta Fiedlerová, z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
V 1. čtvrtletí 2025 bylo na jatkách vyrobeno 17 217 tun hovězího masa, meziročně o 1,3 % méně, což představuje 55,5 tis. poražených ks skotu (−1,6 %). Opět se snížily porážky býků (−4,0 %), ale také jalovic (−5,8 %) a telat (−10,9 %). Porážky krav se zvýšily o 1,6 %. Vepřového masa se vyrobilo 54 581 tun, meziročně +6,6 %. Na jatka bylo dodáno 571,4 tis. prasat. Porážky prasnic se meziročně opět zvedly, a to o 17,8 %. Na drůbežích jatkách bylo poraženo 29 073 tis. ks drůbeže, z toho 27 672 tis. kuřat, zbytek tvořily slepice, kachny a krůty. Masa z těchto druhů drůbeže1 se vyrobilo 43 452 tun, meziročně +6,7 %. V 1. čtvrtletí bylo od tuzemských producentů prvními kupujícími nakoupeno 806 181 tis. litrů mléka (−0,1 %).
Ceny zemědělských výrobců
Ceny jatečného skotu se v 1. čtvrtletí zvýšily meziročně o 20,1 %, a to ve všech sledovaných kategoriích, nejvíce se zvedly ceny jatečných krav (+25,7 %) a telat (+25,8 %). Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 69,39 Kč/kg v živém nebo 126,29 Kč/kg v mase. Ceny jatečných prasat byly meziročně nižší o 11,2 %. Průměrná cena dosáhla 35,37 Kč za kg živé hmotnosti nebo 45,98 Kč za kg jatečné hmotnosti. Ceny jatečných kuřat se meziročně nepatrně zvedly o 0,5 %. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,40 Kč za kg v živém. Ceny mléka byly meziročně o 17,9 % vyšší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 12,86 Kč/l.
Detailnější informace o výrobě masa v 1. čtvrtletí 2025 naleznete v doplňující informaci k RI Živočišná výroba.
1) Od roku 2025 je k dispozici čtvrtletní údaj o výrobě drůbežího masa pouze následujících druhů: kur domácí (kuřata, slepice), kachny a krůty. V roce 2024 byl podíl masa těchto druhů z celkového množství drůbežího 99,95 %.
Poznámky
Publikované údaje jsou definitivní.
Zodpovědný vedoucí pracovník: Ing. Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky, tel. 736 168 543, e‑mail: radek.matejka@csu.gov.cz
Kontaktní osoba: Ing. Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví, tel. 703 824 173, e-mail: renata.vodickova@csu.gov.cz
Zdroje dat: Statistické zjišťování ČSÚ o porážkách hospodářských zvířat (Zem 1−12)
Výstupy statistických zjišťování MZe o nákupu mléka (Mlék(MZe) 6-12, a o nákupu drůbeže Drůb (MZe) 4-12
Výstupy statistiky mléka SZIF - hlášení prvních kupujících
Ukončení sběru dat: 25. 4. 2025
Související publikace: Porážky hospodářských zvířat | Produkty
Termín zveřejnění další RI: 8. 8. 2025