Přejít k obsahu

Celková spotřeba potravin byla loni na třicetiletém průměru

Datum vydání: 29. 11. 2024

Kód: 276001-24

29. listopadu 2024

Celková spotřeba potravin 788 kg na jednoho obyvatele v roce 2023 odpovídá průměru spotřeby za posledních třicet let. Proti předcházejícímu roku však byla nižší. Spotřebovalo se méně mléka a mléčných výrobků, vepřového masa, rýže, luštěnin, brambor, ovoce i zeleniny. Vzrostla konzumace pečiva, těstovin, hovězího a drůbežího masa.

„V roce 2023 klesla celková spotřeba potravin již druhým rokem v řadě, a to na 788 kg na obyvatele, což ale odpovídá průměrné spotřebě v posledních třiceti letech. Obrátil se tak trend růstu spotřeby potravin mezi lety 2012 až 2021. Během nich spotřeba vzrostla o 76 kg na rekordních 825 kg na obyvatele,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Z potravin živočišného původu klesla loni spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka meziročně o 3,0 kg na 254,9 kg na obyvatele. Samotná spotřeba konzumního mléka byla nižší o 1,6 litru, ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.) o 1,0 kg. Sýrů se zkonzumovalo méně o 0,5 kg. Z jednotlivých druhů mas se snížila spotřeba vepřového o 2,2 kg na 41,8 kg, naopak o 1,1 kg na 29,2 kg vzrostla spotřeba masa drůbežího a o 0,4 kg na 9,2 kg masa hovězího.

Meziročně klesla, s výjimkou těstovin, i spotřeba převážně přílohových potravin. Konkrétně rýže na 8,1 kg, brambor na 68,1 kg a luštěnin na 3,1 kg na obyvatele. O necelý jeden a půl kilogramu na obyvatele byla vyšší spotřeba pekárenských výrobků, z toho chleba se spotřebovalo 39,7 kg, pšeničného pečiva 54,1 kg a trvanlivého pečiva 8,2 kg na obyvatele.  

Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vloni dosáhla 85,2 kg na obyvatele, meziročně méně o 2,2 kg. Spotřeby zeleniny klesla nepatrně, o 0,3 kg na 87,2 kg.

Podle expertního výpočtu ČSÚ je naše republika celkově soběstačná v základních komoditách ve struktuře spotřeby roku 2023 téměř z 80 %. Potravinová soběstačnost vyjadřuje rozsah, ve kterém stát může uspokojit své potravinové potřeby domácí výrobou.

Spotřeba potravin je počítána bilanční metodou na základě znalostí o tuzemské výrobě včetně samozásobení, zásobách, pohybu zemědělských komodit i potravinářských výrobků přes hranice. Kalkulované množství zahrnuje také možné potravinové ztráty a odpady, jejichž expertní odhady dosahují až třetiny výroby potravin určených k lidské spotřebě.

Detailní informace přináší publikace ČSÚ Spotřeba potravin – 2023 a časová řada Spotřeba potravin 1948-2023 dostupné na webu ČSÚ.


Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
274 052 017  |  604 149 190
jan.cieslar@csu.gov.cz  |  @statistickyurad