Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v 1.a 2. čtvrtletí 2015
Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 8,9 %. Výroba vepřového masa se proti srovnatelnému období předchozího roku zvýšila o 10,6 % a hovězího masa o 6,5 %.
Během 1. pololetí tohoto roku bylo poraženo v kraji 8,2 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 633 kusů více, tj. o 8,4 %. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u krav (o 13,5 %), prasat (o 9,4 %) a ovcí vč. jehňat (o 18,8 %). Také počet poražených býků meziročně vzrostl, a to o 6,4 %. Počet poražených jalovic se téměř nezměnil. K meziročnímu snížení porážek došlo pouze u telat (o 8,6 %). Celkem bylo v kraji za 1. pololetí 2015 vyprodukováno 1,9 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 6,5 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 453,3 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. pololetí meziročně klesl z 37,7 % na 36,9 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se mírně zvýšil, a to z 5,6 % v 1. pololetí 2014 na 5,8 % ve sledovaném období 2015.
V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 38,0 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců) a byl tak zaznamenán meziroční nárůst o 3,3 tis. kusů (o 9,4 %). Celkem bylo vyrobeno 3,3 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční nárůst o 317 t (o 10,6 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 108,2 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za první pololetí ve Zlínském kraji vzrostl z 62,1 % ve stejném období 2014 na 63,0 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně zvýšil o 0,4 procentního bodu na 2,9 %.
Od ledna do konce června bylo ve Zlínském kraji poraženo 272 ovcí včetně jehňat (nárůst o 18,8 %). Produkce skopového masa vzrostla proti stejnému období 2014 o 73,0 %. Průměrná živá hmotnost ovcí činila v 1. pololetí t.r. 44,1 kg. Podíl vyrobeného skopového a jehněčího masa na celkovém množství masa za první pololetí ve Zlínském kraji se nezměnil (0,1 %). Podíl na produkci skopového masa v republice se meziročně zvýšil o 2,1 p.b. na 5,6 %.
Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. pololetí 2015
V celé České republice došlo 1. pololetí t.r. k poklesu celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 149,1 tis. tun masa, což je o 1,3 tis. tun méně než za prvních šest měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa se v republice meziročně snížila o 0,9 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem ve třech krajích. Protože se produkce masa Hlavního města Prahy sleduje spolu se Středočeským krajem, pak tedy v deseti krajích se výroba masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 3,1 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 18,1 %), došlo v Pardubickém kraji. Za ním pak následovaly kraje Moravskoslezský (o 1,9 tis. tun, tj. o 18,8 %) a Jihomoravský (o 1,2 tis. tun, tj. o 6,7 %). Naopak nejvyšší nárůst výroby masa byl zaznamenán v krajích Plzeňském (o 1,3 tis. tun, tj. o 11,2 %), Hlavním městě Praze se Středočeským krajem (o 1,1 tis. tun, tj. o 7,4 %) a Jihočeském (o 455 tun, tj. o 1,6 %).
Na republikové úrovni vzrostla výroba hovězího masa (o 3,0 %), produkce vepřového masa klesla (o 1,9 %).
K meziročnímu poklesu výroby hovězího masa došlo celkem ve dvou krajích, a to v Pardubickém (o 965 tun, tj. o 10,5 %) a v Jihočeském (o 188 tun, tj. o 10,0 %). V ostatních jedenácti krajích bylo zjištěno zvýšení výroby. K největšímu nárůstu došlo v Kraji Vysočina (o 609 tun, o 9,2 %), dále pak v Hlavním městě Praze spolu se Středočeským krajem (o 453 tun, o 23,0 %) a v Plzeňském kraji (o 421 tun, tj. o 12,1 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i přes meziroční pokles výroby nadále Pardubický kraj.
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v osmi krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 900 tun, tj. o 10,9 %). Dále pak v Hlavním městě Praze se Středočeským krajem (o 664 tun, tj. o 5,1 %), v Olomouckém (o 657 tun, o 6,6 %) a v Jihočeském kraji (o 639 tun, tj. o 2,4 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Pardubickém kraji (o 2,1 tis. tun, tj. o 26,8 %). Největším výrobcem vepřového masa v republice je nadále Jihočeský kraj.
Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do června 2015
Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do června 2015
Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do června 2015
Další informace najdete na:
V publikaci Porážky hospodářských zvířat - červen 2015