Kraj Vysočina stále patří k významným producentům masa
Kraj Vysočina i v roce 2012 patřil mezi významné producenty masa v České republice v jatečné hmotnosti (bez drůbežího). Tuto pozici si kraj udržel, i když proti roku 2011 bylo vyrobeno o téměř 30 % masa méně. Na celorepublikové produkci se kraj podílí 11,8 %. Z tradičních druhů masa poklesla pouze výroba vepřového masa, kterého zemědělské podniky dodaly na trh 24 215 tun, což je o 39,9 % méně než v roce 2011, ale přesto je to čtvrté nejvyšší množství v republice. Na celkové produkci masa v Kraji Vysočina se vepřové maso podílí 67 %. V loňském roce byla Vysočina po Pardubickém kraji největším výrobcem masa hovězího a telecího, kterého bylo vyprodukováno 11 935 tun, což představuje meziroční zvýšení o 0,4 %. Masa skopového bylo vyrobeno 19 tun, při meziročním nárůstu o 185,7 %.
V loňském roce bylo v kraji poraženo celkem 41 070 kusů skotu, a to je o 173 kusů více v porovnání s rokem 2011 (index 100,4 %). Průměrná živá váha jednoho poraženého kusu skotu činila 546,5 kg a oproti stejnému období loňského roku se zvýšila o 1,2 kg (index 100,2 %). Naopak o 40 % ubylo porážek prasat (bez prasnic a kanců). Celkem bylo na Vysočině poraženo 242 549 kusů s průměrnou váhou 111 kg.


Více informací najdete v publikaci Porážky hospodářských zvířat prosinec 2012