Komentář
Komentář
Za září 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 18,1 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 32,2 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly vzestup o 4,5 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 62,0 %, u luštěnin o 53,9 %, u olejnin o 28,0 %, ovoce o 38,3 % a u zeleniny o 3,6 % . U brambor byl vykázán pokles cen o 17,8 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 4,5 %. K vzestupu cen došlo u kuřat jatečních o 16,8 % a u mléka o 6,9 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 5,8 %, u jalovic jatečních o 2,2 %, u krav jatečních o 2,9 %, u telat jatečních o 1,8 % a u prasat jatečních o 4,5 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v září 2007 5 133 Kč/t a proti září roku 2006 se cena zvýšila o 2 007 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 1 734 Kč/t a dosáhla v září 2007 výše 4 261 Kč/t.
V září 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 39 271 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 955 Kč/t), u telat jatečních tř. j. EU v živém dosáhla 58 052 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 66 559 Kč/t) a u jatečních prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 32 955 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 34 533 Kč/t).
V září 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 8 143 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 526 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 3,6 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,2 %, u ovoce, zeleniny – upr. konzerv. o 6,7 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 1,9 %, u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 2,4 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 14,0 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 8,5 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,4%. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 8,4 %, u ryb o 2,6 %, u mléka, sýrů a vajec o 2,3 %, u ovoce o 4,5 %, u zeleniny o 6,4 %, u brambor o 33,6 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,6 %. Pokles cen byl vykázán u olejů a tuků o 0,1 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,6 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,7 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u ovoce o 4,5 % a u zeleniny o 6,4 % ).