Komentář
Komentář
Za srpen 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 15,6 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 29,1 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 2,6 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 52,8 %, u luštěnin o 56,8 %, u olejnin o 17,2 %, a u ovoce o 14,5 %. U brambor byl vykázán pokles cen o 17,5 %. Ceny zeleniny vykázaly pokles o 5,6 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 3,7 %. K vzestupu cen došlo u kuřat jatečních o 11,4 % a u mléka o 3,9 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 5,4 %, u jalovic jatečních o 1,8 %, u krav jatečních o 1,4 %, u telat jatečních o 2,1 % a u prasat jatečních o 3,4 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v srpnu 2007 4 026 Kč/t a proti srpnu roku 2006 se cena zvýšila o 1 575 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 1371 Kč/t a dosáhla v srpnu 2007 výše 3 849 Kč/t.
V srpnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 39 273 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 42 576 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 58 767 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 67 109 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 32 717 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 33 669 Kč/t).
V srpnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 924 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 298 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 3,4 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,2 %, u ovoce, zeleniny – upr. konzerv. o 6,8 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 1,7 %, u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 1,2 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 13,6 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 9,7 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 0,2 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,4%. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 9,2 %, u ryb o 2,6 %, u mléka, sýrů a vajec o 1,8 %, u ovoce o 3,5 %, u zeleniny o 7,7 %, u brambor o 40,8 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,5 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 0,2 % a u olejů a tuků o 0,5 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,6 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,8 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u ovoce o 3,5 % a u zeleniny o 7,7 % ).