Komentář
Komentář
Za říjen 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 24,4 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 42,9 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly vzestup o 6,3 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 71,7 %, u luštěnin o 49,1 %, u olejnin o 36,8 %, ovoce o 73,1 % a u zeleniny o 13,1 % . U brambor byl vykázán pokles cen o 22,0 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 3,2 %. K vzestupu cen došlo u krav jatečních o 0,5 %, u telat jatečních o 3,8 %, u kuřat jatečních o 21,5 % a u mléka o 11,5 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 5,6 %, u jalovic jatečních o 1,6 %, a u prasat jatečních o 7,4 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v říjnu 2007 5 591 Kč/t a proti říjnu roku 2006 se cena zvýšila o 2 124 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 2 105 Kč/t a dosáhla v říjnu 2007 výše 4 792 Kč/t.
V říjnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 39 077 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 686 Kč/t), u telat jatečních tř. j. EU v živém dosáhla 58 249 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 61 646 Kč/t) a u jatečních prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 31 198 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 33 868 Kč/t).
V říjnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 8 549 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 880 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 4,0 %. Ceny stouply u masa a masných výrobků o 0,2 %, u ryb a rybích výrobků o 0,2 %, u ovoce, zeleniny – upr. konzerv. o 6,6 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 2,1 %, u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 3,9 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 15,1 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 7,6 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,7 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 8,3 %, u masa o 0,3 %, u ryb o 2,5 %, u mléka, sýrů a vajec o 3,4 %, u olejů a tuků o 1,0 %, u ovoce o 5,7 %, u zeleniny o 6,2 %, u brambor o 36,0 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,7 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,5 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,6 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u ovoce o 5,7 % a u zeleniny o 6,2 % ).