Komentář
Komentář
Za listopad 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 26,9 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 42,2 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly vzestup o 11,4 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 70,8 %, u luštěnin o 57,8 %, u olejnin o 37,9 %, ovoce o 81,7 % a u zeleniny o 14,6 % . U brambor byl vykázán pokles cen o 27,3 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 3,0 %. K vzestupu cen došlo u jalovic jatečních o 0,9 % u telat jatečních o 3,1 %, u kuřat jatečních o 20,6 % a u mléka o 22,5 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 5,0 %, u krav jatečních o 0,4 %, a u prasat jatečních o 9,5 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v listopadu 2007 5 819 Kč/t a proti listopadu roku 2006 se cena zvýšila o 2 235 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 2 087 Kč/t a dosáhla v listopadu 2007 výše 4 908 Kč/t.
V listopadu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 38 617 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 068 Kč/t), u telat jatečních tř. j. EU v živém dosáhla 55 314 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 60 431 Kč/t) a u jatečních prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 28 394 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 31 572 Kč/t).
V listopadu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 9 471 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 1737 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 4,5 %. Ceny stouply u masa a masných výrobků o 0,3 %, u ryb a rybích výrobků o 0,2 %, u ovoce, zeleniny – upr. konzerv. o 6,6 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 2,7 %, u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 5,6 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 16,4 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 7,7 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 4,4 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 9,2 %, u masa o 0,5 %, u ryb o 2,3 %, u mléka, sýrů a vajec o 4,8 %, u olejů a tuků o 2,8 %, u ovoce o 7,1 %, u zeleniny o 6,1 %, u brambor o 29,9 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 1,0 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,3%) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,6 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u ovoce o 7,1 % a u zeleniny o 6,1 % ).