Komentář
Komentář
Za leden 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 11,8 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 31,3 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 4,2 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 30,5 %, u luštěnin o 3,4 %, u olejnin o 18,4 %, u brambor o 174,0 %, u ovoce o 4,4 % a u zeleniny o 6,2 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly růst o 1,0 %. K vzestupu cen došlo u býků jatečních o 0,2 % a u krav jatečních o 2,7 %. Pokles cen byl zjištěn u jalovic jatečních o 1,5 %, u telat jatečních o 0,4 %, u prasat jatečních o 7,9 %, u kuřat jatečních o 6,2 % a u mléka o 4,3 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v lednu 2007 3 780 Kč/t a proti lednu roku 2006 se cena zvýšila o 921 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 834 Kč/t a dosáhla v lednu 2007 výše 3085 Kč/t .
V lednu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU v živém dosáhla 40 578 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 065 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 58 548 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 61 733 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU v živém průměrná cena dosáhla 28 895 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 32 209 Kč/t).
V lednu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 809 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 350 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 2,0 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 1,2 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 2,6 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 4,2 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 9,3 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 10,9 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 2,3 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 2,2 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,1 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 11,3 %, u ryb o 3,3 %, u mléka, sýrů a vajec o 0,3 %, u zeleniny o 21,7 % a u brambor o 123,3 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,5 %, u olejů a tuků o 2,2 %, u ovoce o 4,7 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 1,5 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 1,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 3,3 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 2,6 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 21,7 % a u ovoce vykázaný pokles o 4,7 %).