Komentář
Komentář
Za květen 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 12,1 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 27,2 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 2,1 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 37,3 %, u luštěnin o 44,5 %, u olejnin o 9,6 %, a u brambor o 70,0 %. U ovoce byl vykázán pokles cen o 12,5 % a u zeleniny o 30,7 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 1,5 %. K vzestupu cen došlo u krav jatečních o 0,2 %, a u kuřat jatečních o 8,2 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 2,5 %, u jalovic jatečních o 1,9 %, u telat jatečních o 3,1 %, u prasat jatečních o 9,7 % a u mléka o 1,8 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v květnu 2007 4 089 Kč/t a proti květnu roku 2006 se cena zvýšila o 1 131 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 1 070 Kč/t a dosáhla v květnu 2007 výše 3 495 Kč/t .
V květnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 40 569 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 42 614 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 59 540 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 70 913 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 26 534 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 29 633 Kč/t).
V květnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 803 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 138 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 2,8 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,4 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 6,0 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 2,4 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 13,1 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 12,1 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 1,2 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 1,0 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,9 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 12,1 %, u ryb o 2,8 %, u mléka, sýrů a vajec o 1,1 %, u zeleniny o 16,8 % a u brambor o 72,0 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,1 %, u olejů a tuků o 1,2 %, u ovoce o 0,7 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,3 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,4 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,8 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,0 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 16,8 % a u ovoce vykázaný pokles o 0,7 %).