Komentář
Komentář
Za duben 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 12,5 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 30,6 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 3,8 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 37,9 %, u luštěnin o 29,8 %, u olejnin o 12,3 %, u brambor o 68,0 % a u zeleniny o 19,2 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 2,6 %. K vzestupu cen došlo u krav jatečních o 0,2 %, u telat jatečních o 3,6 % a u kuřat jatečních o 1,5 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 4,2 %, u jalovic jatečních o 4,2 %, u prasat jatečních o 10,4 % a u mléka o 3,0 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v dubnu 2007 4 154 Kč/t a proti dubnu roku 2006 se cena zvýšila o 1 237 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 949 Kč/t a dosáhla v dubnu 2007 výše 3 344 Kč/t .
V dubnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 40 708 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 42 795 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 59 841 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 68 151 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 26 073 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 29 166 Kč/t).
V březnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 792 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 241 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 2,6 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,6 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 5,8 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 2,9 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 12,7 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 11,8 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 1,5 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 1,3 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,8 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 11,6 %, u ryb o 3,0 %, u mléka, sýrů a vajec o 1,0 %, u zeleniny o 19,9 % a u brambor o 81,7 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,4 %, u olejů a tuků o 1,2 %, u ovoce o 1,5 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,4 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,6 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 3,0 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 5,8 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 19,9 % a u ovoce vykázaný pokles o 1,5 %).