Komentář
Komentář
Za červenec 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 11,3 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 23,7 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 0,5 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 36,7 %, u luštěnin o 51,4 %, u olejnin o 10,0 %, a u ovoce o 34,5 %. U brambor byl vykázán vzestup cen o 6,2 %. Ceny zeleniny vykázaly pokles o 3,6 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 3,6 %. K vzestupu cen došlo u kuřat jatečních o 7,6 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 4,2 %, u jalovic jatečních o 2,8 %, u krav jatečních o 2,6 %, u telat jatečních o 5,2 % a u prasat jatečních o 6,4 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v červenci 2007 4 026 Kč/t a proti červenci roku 2006 se cena zvýšila o 1 057 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 980 Kč/t a dosáhla v červenci 2007 výše 3 462 Kč/t .
V červenci 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 39 809 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 42 765 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 60 037 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 73 064 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 30 547 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 32 596 Kč/t).
V červenci 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 781 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 7 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 3,2 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,2 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 6,7 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 1,8 %, u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 0,2 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 13,5 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 11,1 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 0,6 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,5 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 10,3 %, u ryb o 2,7 %, u mléka, sýrů a vajec o 1,5 %, u ovoce o 2,2 %, u zeleniny o 9,8 % a u brambor o 46,6 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 0,5 % a u olejů a tuků o 0,9 %. U cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků nebyl vykázán žádný cenový pohyb.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,2 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,7 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,7 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 9,8 % a u ovoce o 2,2 %).