Komentář
Komentář
Za červen 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 9,1 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 19,4 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 1,4 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 36,1 %, u luštěnin o 35,0 %, u olejnin o 5,1 %, a u ovoce o 6,8 %. U brambor byl vykázán pokles cen o 1,0 % a u zeleniny o 12,7 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 2,8 %. K vzestupu cen došlo u kuřat jatečních o 6,9 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 3,0 %, u jalovic jatečních o 4,9 %, u krav jatečních o 2,0 %, u telat jatečních o 4,2 %, u prasat jatečních o 7,5 % a u mléka o 1,0 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v červnu 2007 4 076 Kč/t a proti červnu roku 2006 se cena zvýšila o 1 111 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 923 Kč/t a dosáhla v červnu 2007 výše 3 379 Kč/t .
V červnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 40 382 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 42 454 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 60 276 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 69 872 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 28 208 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 30 763 Kč/t).
V červnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 776 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 81 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 3,1 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,3 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 6,5 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 2,1 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 13,4 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 12,3 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 0,8 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 0,5 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,7 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 11,4 %, u ryb o 2,7 %, u mléka, sýrů a vajec o 1,3 %, u ovoce o 0,6 %, u zeleniny o 12,2 %, a u brambor o 65,2 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 0,7 %, u olejů a tuků o 1,1 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,2 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,3 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 2,7 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 6,5 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 12,2 % a u ovoce o 0,6 %).