Komentář
Komentář
Za březen 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 15,0 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 36,2 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 3,3 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 39,1 %, u luštěnin o 32,0 %, u olejnin o 16,7 %, u brambor o 115,8 % a u zeleniny o 16,1 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 0,7 %. K vzestupu cen došlo u krav jatečních o 1,1 % a u kuřat jatečních o 1,9 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 1,6 %, u jalovic jatečních o 1,7 %, u telat jatečních o 0,9 %, u prasat jatečních o 9,2 % a u mléka o 3,2 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v březnu 2007 4 100 Kč/t a proti březnu roku 2006 se cena zvýšila o 1 163 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 1 098 Kč/t a dosáhla v březnu 2007 výše 3 407 Kč/t .
V březnu 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 40 767 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 892 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 60 437 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 69 383 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 26 101 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 29 171 Kč/t).
V březnu 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 799 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 259 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 2,4 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 0,8 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 5,4 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 3,4 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 12,2 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 11,4 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 2,0 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 1,7 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,3 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 11,5 %, u ryb o 3,3 %, u mléka, sýrů a vajec o 0,7 %, u zeleniny o 18,1 % a u brambor o 96,9 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,5 %, u olejů a tuků o 1,5 %, u ovoce o 2,5 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 0,6 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 0,8 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 3,3 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 5,4 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 18,1 % a u ovoce vykázaný pokles o 2,5 %).