Metodické vysvětlivky
Metodické vysvětlivky
Publikace umožňuje srovnání indexů cen zemědělských a průmyslových výrobců a indexů spotřebitelských cen. U indexů cen průmyslových výrobců a indexů spotřebitelských cen se jedná o srovnání indexů cen výrobků průmyslu potravin a pochutin a cen potravinářského zboží na vnitřním trhu.
Ceny zemědělských výrobců jsou zjišťovány státním statistickým výkazem Ceny Zem 1 - 12 . Pro indexové sledování cen je vybráno 95 rozhodujících zemědělských výrobků, u většiny živočišných výrobků jsou určeny jakostní třídy u dané komodity. Ve výběru je zahrnuto 63 rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny, a 32 živočišných výrobků. Dále bylo rozšířeno sledování cen o dalších 59 reprezentantů mimo jiné i s cílem vytvoření databáze nutné pro očekávanou integraci s EU. Jejich ceny do výpočtu indexů nevstupují. Ceny se sledují v měsíční periodicitě bez daně z přidané hodnoty.
Ceny průmyslových výrobců jsou sledovány ve státním statistickém výkazu Ceny Prům 1 - 12 ve vybraných podnicích. Od ledna 2003 je do výběru zahrnuto kolem 5700 výrobků, patřících do průmyslové výroby. Ceny za „Potravinářské výrobky, nápoje a tabákové výrobky“ (dle aktuálního 2. vydání Standardní klasifikace produkce platné od ledna 2003) zastupuje kolem 1300 výrobků – reprezentantů.
Spotřebitelské ceny jednotlivých druhů zboží a služeb jsou sledovány ve vybraných prodejnách a provozovnách služeb pracovníky oblastních orgánů ČSÚ. Pro zjišťování cen je vybráno 799 reprezentantů, z toho za potraviny a nealkoholické nápoje 165 výrobků. Informace o cenách jsou využívány pro výpočet indexu spotřebitelských cen zboží a služeb ve stanovených spotřebních koších (indexních schématech).
V publikaci jsou kromě indexů cen uváděny průměrné ceny zemědělských výrobků ( za Českou republiku i podle oblastí ), průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží a ceny vybraných výrobků potravinářského průmyslu ( průmyslových výrobců ). V průběhu roku 2004 byla provedena revize průměrných cen průmyslových výrobců. Cílem bylo odstranění orientačního charakteru publikovaných průměrů. Byla provedena aktualizace souboru výrobků a výrobců, zajištění reprezentativnosti z hlediska současné struktury tržeb a zejména zavedení výpočtu váženého aritmetického průměru.
Celkově došlo od ledna 2005 k těmto změnám. Byl snížen počet publikovaných průměrných cen. U položek, které zůstaly zachovány došlo k rozšíření počtu respondentů i reprezentantů. U několika položek došlo ke změně obsahu a názvu.
V tabulce č.6 jsou uvedeny ceny průmyslových výrobců pouze v nové metodice. Ve skupině, kde jsou uvedeny mouky, došlo k přechodu na hladkou mouku jak u spotřebitelských cen tak u cen průmyslových výrobců. Navíc byla doplněna mouka chlebová určená pro průmyslové zpracování.
V tabulce č.9 byly vypuštěny položky nízký roštěnec bez kosti, hovězí maso přední s kostí, vepřová plec bez kosti, vepřový bok s kostí, vepřové sádlo, slepice, párky, gothajský salám, turistický salám, tvaroh, jogurt ovocný, jogurt bílý, hrubá mouka, polohrubá mouka, krmné směsi pro prasnice, kuřata, selata, prasata A2, telata, dojnice a skot, vánočka, cukr krupicový, meruňka,ovocné víno a lahvové pivo.