Komentář
Komentář
Za prosinec 2006 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 4,9 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 23,5 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 3,9 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil pokles cen u ovoce o 5,3 %. Cenový vzestup byl vykázán u obilovin o 25,5 %, u luštěnin o 15,7 %, u olejnin o 18,3 % a u brambor o 209,3 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly růst o 0,8 %. K vzestupu cen došlo u býků jatečních o 0,7 % a u telat jatečních o 0,3 %. Pokles cen byl zjištěn u jalovic jatečních o 0,7 %, u prasat jatečních o 7,4 %, u kuřat jatečních o 7,9 % a u mléka o 4,9 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v prosinci 2006 3 655 Kč/t a proti prosinci roku 2005 se cena zvýšila o 769 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 686 Kč/t a dosáhla v prosinci 2006 výše 2 941 Kč/t .
V prosinci 2006 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. A dosáhla 40 632 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 40 717 Kč/t), u telat jatečných tř. j. A v živém dosáhla 58 548 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 61 733 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. I. průměrná cena dosáhla 29 677 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 32 332 Kč/t).
V prosinci 2006 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 789 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 399 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 0,5 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 1,3 % a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. o 1,1 %, u oleje, tuků živoč., rostl. O 1,0 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 0,8 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 0,3 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 1,7 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 2,3 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 1,1 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 7,0 %, u ryb o 1,5 %, u zeleniny o 17,4 % a u brambor o 67,9 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,5 %, u mléka, sýrů a vajec o 0,9 %, u olejů a tuků o 3,1 %, u ovoce o 6,2 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 1,8 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 1,3 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 1,5 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 1,1 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 17,4 % a u ovoce vykázaný pokles o 6,2 %).