Metodické vysvětlivky
Metodické vysvětlivky
V elektronické publikaci jsou uvedeny výsledky z měsíčního výkazu o porážkách hospodářských zvířat, který předkládají všechny provozy porážek v České republice bez ohledu na kapacitu.
V tabulkách jsou uvedeny porážky jednotlivých druhů hospodářských zvířat v kusech, výroba masa podle druhů v tunách jatečné hmotnosti, průměrné porážkové hmotnosti zvířat a třídy jakosti podle normy SEUROP u vybraných druhů. Nutné porážky jsou započítány do jatečné hmotnosti jen v případě, že maso je použito pro lidskou spotřebu. Výroba masa celkem zahrnuje výrobu hovězího, telecího, vepřového, skopového, jehněčího, kozího a koňského masa. Výroba skopového masa (bez jehněčího) nezahrnuje výrobu kozího masa.
Indexy a rozdíly v tabulkových přehledech jsou vypočteny z nezaokrouhlených čísel. Ležatá čárka (-) v tabulce na místě čísla značí, že se jev nevyskytoval. Ležatý křížek (x) značí, že zápis není možný z logických důvodů. Nula (0) se v tabulce používá pro označení číselných údajů menších než polovina zvolené jednotky.
Podle normy SEUROP jsou jatečně upravená těla jatečného skotu zařazována do tříd jakosti na základě posouzení zmasilosti (S - superior, E - výtečná, U - velmi dobrá, R - dobrá) a protučnělosti (1 – 5). Základním kritériem pro klasifikaci těl jatečných prasat s přejímací hmotností od 60 do 120 kg je podíl svaloviny v procentech z celkové hmotnosti hodnoceného těla (S - 60 % svaloviny a více, E - 55 % až 59,9 %, U - 50 % až 54,9 %). Tabulkové přehledy jsou doplněny u kategorií býci, jalovice, krávy a prasata (bez prasnic a kanců) o sledování jakosti podle této normy.
Porážky hospodářských zvířat jsou publikovány za Českou republiku a v územním členění podle krajů (NUTS 3).