Metodické vysvětlivky
Metodické vysvětlivky
V elektronické publikaci jsou uvedeny výsledky z měsíčního výkazu o porážkách hospodářských zvířat, který předkládají všechny provozy porážek v České republice bez ohledu na kapacitu.
V tabulkách jsou uvedeny porážky jednotlivých druhů hospodářských zvířat v kusech, výroba masa podle druhů v tunách jatečné hmotnosti, průměrné porážkové hmotnosti zvířat a třídy jakosti podle normy SEUROP u vybraných druhů. Nutné porážky jsou započítány do jatečné hmotnosti jen v případě, že maso je použito pro lidskou spotřebu. Výroba masa celkem zahrnuje výrobu hovězího, telecího, vepřového, skopového, jehněčího, kozího a koňského masa. Výroba skopového masa (bez jehněčího) nezahrnuje výrobu kozího masa.
Indexy a rozdíly v tabulkových přehledech jsou vypočteny z nezaokrouhlených čísel. Ležatá čárka (-) v tabulce na místě čísla značí, že se jev nevyskytoval. Ležatý křížek (x) značí, že zápis není možný z logických důvodů. Nula (0) se v tabulce používá pro označení číselných údajů menších než polovina zvolené jednotky.
Od roku 2002 je povinné hodnocení jatečně upravených těl jatečných zvířat podle normy SEUROP. Jatečně upravená těla jatečného skotu jsou zařazována do tříd jakosti na základě posouzení zmasilosti (S - superior, E - výtečná, U - velmi dobrá, R - dobrá) a protučnělosti (1 – 5). Základním kritériem pro klasifikaci těl jatečných prasat s přejímací hmotností od 60 do 120 kg je podíl svaloviny v procentech z celkové hmotnosti hodnoceného těla (S - 60 % svaloviny a více, E - 55 % až 59,9 %, U - 50 % až 54,9 %). Tabulkové přehledy jsou doplněny u kategorií býci, jalovice, krávy a prasata (bez prasnic a kanců) o sledování jakosti podle této normy.
Porážky hospodářských zvířat jsou publikovány za Českou republiku a v územním členění podle krajů (NUTS 3).