Výroba vepřového masa v kraji v 1. pololetí meziročně vzrostla
Celkem bylo v průběhu prvního pololetí 2016 vyrobeno 12,8 tis. tun masa v jatečné hmotnosti, tj. o 5,1 % více proti loňské srovnatelné skutečnosti. Převažující část výroby v kraji tvořilo vepřové maso (78,8 %), kterého se vyrobilo o 7,9 % více, a to bylo druhé nejvyšší zvýšení mezi kraji. Naopak ve výrobě hovězího masa včetně telecího byl zaznamenán druhý největší pokles v mezikrajském srovnání. Bylo ho vyrobeno 2,7 tis. tun, tj. snížení o 4,2 %. Skopového a kozího masa byly vyrobeny 2 tuny, tj. o třetinu méně.
Na celkovém počtu poraženého skotu v České republice (120 tis. kusů) se Královéhradecký kraj podílel 8,5 %, nejvyšší podíl připadl na kraj Vysočina a Pardubický (22,5 %, resp. 21,8 %). Kromě našeho kraje zaznamenal pokles poraženého skotu ještě kraj Ústecký (o 9,5 %), Karlovarský (o 2,2 %) a Olomoucký (o 0,4 %).
Počty poražených prasat (bez prasnic a kanců) se v České republice meziročně zvýšily o 5,1 %, tj. o 5,2 tis. kusů. Ze 14 krajů došlo ke zvýšení počtu poražených prasat u čtyř krajů, ostatní kraje zaznamenaly pokles. V Královéhradeckém kraji byl nárůst druhý nejvyšší za krajem Plzeňským (9,9 %). K největšímu propadu došlo v Ústeckém kraji, kde bylo prasat poraženo o dvě pětiny méně.
U porážek ovcí včetně jehňat byl oproti loňskému prvnímu pololetí zaznamenán také pokles (o 88 kusů, tj. o 30,9 %). Tento pokles byl mezi kraji třetí nejvyšší. Také podíl kraje na celkovém počtu poražených ovcí včetně jehňat v České republice klesl proti prvnímu pololetí 2015 z 5,0 % na 3,3 % letos.
Průměrná živá hmotnost poraženého skotu dosáhla 499,1 kg na kus a proti stejnému období loňského roku klesla o 0,5 %, z toho u jatečných býků o 0,8 % na 624,7 kg. U prasat (bez prasnic a kanců) činila 119,4 kg a stoupla tak o 2,9 %.