Přejít k menu Přejít k obsahu

Výroba masa a porážky v roce 2014

V Královéhradeckém kraji došlo k meziročním nárůstu celkové výroby masa a v mezikrajském srovnání zaujímal kraj v uplynulém roce 5. místo. Byl na čtvrté pozici v meziročním nárůstu porážek prasat a výroby vepřového masa a na devátém místě v meziročním nárůstu porážek skotu a ovcí včetně jehňat.

V období od ledna do prosince 2014 bylo v Královéhradeckém kraji poraženo celkem 20 037 kusů skotu, tzn. meziroční snížení o 3,1 % (tj. o 636 kusů). Pokles zaznamenala většina kategorií skotu kromě telat. Mezi poraženými kusy převažovaly z 50,4 % krávy, kterých bylo poraženo o 2,8 % méně. Telat pak bylo poraženo téměř o pětinu více (o 17,7 %), býků o 8,8 % a jalovic o 1,8 % méně. V České republice bylo v roce 2014 poraženo 222 987 kusů skotu, meziročně o 0,8 % více. Na celkovém počtu poraženého skotu v České republice se Královéhradecký kraj podílel 9,0 %, nejvyšší podíl připadl na kraj Pardubický a Vysočina (24,4 %, resp. 20,4 %). Nárůst poraženého skotu zaznamenaly v tomto roce jen čtyři kraje (Vysočina, Pardubický, Olomoucký a Jihomoravský), u všech ostatních krajů došlo k poklesu.

Počty poražených prasat (bez prasnic a kanců) se v České republice meziročně snížily o 0,6 %, tj. o 16,8 tis. kusů. Ke zvýšení počtu poražených prasat došlo u šesti krajů, ostatní kraje zaznamenaly pokles. V Královéhradeckém kraji byl nárůst čtvrtý nejvyšší (tj. o 4,9 %) za krajem Ústeckým, Plzeňským a Pardubickým. K největšímu propadu došlo ve Středočeském kraji a Hlavním městě Praze, kde bylo prasat poraženo o 12,5 % méně.

Zatímco v roce 2013 byl v našem kraji evidován největší nárůst porážek ovcí včetně jehňat, v roce 2014 se jejich počet snížil o 253 kusů, tj. o 34,1 %. Tento pokles byl mezi kraji nejvyšší. Také podíl kraje na celkovém počtu poražených ovcí včetně jehňat v České republice klesl proti roku 2013 z 6,5 % na 3,9 % v roce 2014.

 

V České republice bylo v roce 2014 vyrobeno 301,8 tis. tun masa, tj. o 0,8 % více než v roce 2013. V Královéhradeckém kraji bylo od ledna do prosince 2014 vyrobeno 23,5 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (bez masa drůbežího), tj. o 3,3 % meziročně více. Převažující část výroby v kraji tvořilo vepřové maso (77,4 %), kterého se vyrobilo o 5,9 % více, a to bylo čtvrté nejvyšší zvýšení mezi kraji. Největší pokles v mezikrajském srovnání zaznamenal náš kraj ve výrobě hovězího masa včetně telecího, kterého bylo vyrobeno 5,3 tis. tun, tj. o 4,7 % méně a skopového a kozího masa, kterého bylo vyrobeno o 4 tuny méně, tj. o 38,6 %.

Průměrná živá hmotnost poraženého skotu dosáhla 496,2 kg na kus a proti stejnému období loňského roku klesla o 1,7 %, z toho však u jatečných býků stoupla o 2,7 % na 623,8 kg. U prasat (bez prasnic a kanců) činila 113,2 kg a stoupla tak o 0,9 %.

 

 

Podrobnosti naleznete v publikaci Porážky hospodářských zvířat prosinec 2014.

Další informace o zemědělství Královéhradeckého kraje jsou v odkaze Statistiky/Zemědělství.