Porážky hospodářských zvířat a produkce masa ve Zlínském kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2014
Od ledna do konce září tohoto roku bylo poraženo v kraji takřka 11,9 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 343 kusů, tj. o 2,8 %, méně. Zvýšení počtu porážek bylo zaznamenáno pouze u telat (o 2,5 %), ovcí (o 56,9 %) a jehňat (o 136,6 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 4,8 % a pokles byl zaznamenán i jalovic (o 4,8 %) a krav (o 3,8 %). K výraznému meziročnímu snížení porážek došlo také u prasat (o 9,6 %).
Celkem bylo v kraji za tři čtvrtletí 2014 vyprodukováno přes 2,8 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání se srovnatelným obdobím předchozího roku znamená pokles o 3,4 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 456,1 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. až 3. čtvrtletí se meziročně zvýšil z 37,0 % na 38,3 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se ve sledovaném období 2014 snížil o 0,2 procentního bodu na 5,9 %.
V 1. až 3. čtvrtletí sledovaného roku bylo v kraji poraženo 52,9 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená meziroční pokles 5,6 tis. kusů (o 9,6 %). Celkem bylo vyrobeno 4,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 420 t (o 8,5 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,6 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za prvních devět měsíců ve Zlínském kraji poklesl z 62,7 % ve stejném období 2013 na 61,4 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa se za sledované období snížil o 0,2 procentního bodu na 2,6 %.
Od ledna do konce září bylo ve Zlínském kraji poraženo 571 ovcí včetně jehňat (ve srovnatelném období předchozího roku bylo poraženo celkem 364 kusů ovcí). Produkce skopového masa tak vzrostla na 9 tun (zvýšení o 25,5 %). Průměrná živá hmotnost ovcí činila ve sledovaném období t.r. 37,0 kg. Podíl kraje na produkci skopového masa v republice se zvýšil meziročně o 0,3 p.b. na 6,3 %.
Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2014
V celé České republice došlo za 9 měsíců t.r. k mírnému zvýšení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 224,6 tis. tun masa, což je o 1,4 tis. tun více než za prvních devět měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně vzrostla o 0,6 %. Ke zvýšení výroby masa došlo celkem v sedmi krajích. Nejvyšší meziroční nárůst výroby masa byl zaznamenán v krajích Pardubickém (o 3,0 tis tun, tj. o 13,8 %), Jihočeském (o 1,5 tis. tun, tj. o 3,6 %) a Plzeňském (o 1,2 tis. tun, tj. o 6,7 %). Protože se produkce masa sleduje v Hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji společně, pak tedy v šesti krajích se výroba masa snížila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 4,3 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 16,1 %), došlo ve společně hodnoceném Hlavním městě Praze a Středočeském kraji. Za ním pak následovaly kraje Jihomoravský (snížení o 1,6 tis. tun, tj. o 5,5 %), Olomoucký (o 845 tun, tj. o 4,9 %) a další.
Na republikové úrovni se mírně zvýšila výroba jak hovězího, tak vepřového masa.
K meziročnímu zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u tří krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Pardubickém kraji (o 871 tun jatečné hmotnosti, tj. o 7,0 %). Nejvýraznější pokles byl zaznamenán v Hl. m. Praze se Středočeským krajem (o 468 tun, o 13,6 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal nadále Pardubický kraj.
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v sedmi krajích, z toho nejvíce v Pardubickém kraji (o 2,1 tis tun, tj. o 23,2 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Hlavním městě Praze se Středočeským krajem (o 3,9 tis. tun, tj. o 16,5 %). Největším producentem vepřového masa je Jihočeský kraj.
Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do září 2014
Další informace najdete na /produkty/porazky-hospodarskych-zvirat-cervenec-2014-zpicgr6b1r