Anketa pro uživatele webových stránek ČSÚ - záleží nám na vašem názoru!

Přejít k menu Přejít k obsahu

Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2015

Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 6,8 %. Výroba vepřového masa se proti srovnatelnému období předchozího roku zvýšila o 8,2 % a hovězího masa o 4,8 %.

 

Během tří čtvrtletí tohoto roku bylo poraženo v kraji 12,6 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 725 kusů, tj. o 6,1 %, více. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u krav (o 9,5 %), býků (o 3,2 %) a jalovic (o 2,4 %). K meziročnímu snížení porážek došlo u ovcí vč. jehňat (o 31,0 %) a telat (o 1,5 %). Celkem bylo v kraji za 1. až 3. čtvrtletí 2015 vyprodukováno 3,0 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání se stejným obdobím předchozího roku znamená nárůst o 4,8 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 451,0 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za tři čtvrtletí meziročně klesl z 38,3 % na 37,6 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se mírně zvýšil, a to z 5,9 % v 1. až 3. čtvrtletí 2014 na 6,0 % ve stejném období 2015.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 56,9 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců) a byl tak zaznamenán meziroční nárůst o 4,0 tis. kusů (o 7,6 %). Celkem bylo vyrobeno 4,9 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční nárůst o 374 t (o 8,2 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,6 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za tři čtvrtletí ve Zlínském kraji vzrostl z 61,4 % ve stejném období 2014 na 62,3 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně zvýšil o 0,3 procentního bodu na 2,9 %.

Od ledna do konce září bylo ve Zlínském kraji poraženo 394 ovcí včetně jehňat (pokles o 31,0 %). Produkce skopového masa se proti stejnému období 2014 snížila o 19,6 %. Průměrná živá hmotnost ovcí činila v 1. až 3. čtvrtletí t.r. 43,1 kg. Podíl vyrobeného skopového a jehněčího masa na celkovém množství masa za prvních devět měsíců t.r. ve Zlínském kraji se nezměnil (0,1 %). Podíl na produkci skopového masa v republice se meziročně snížil o 1,0 p.b. na 5,3 %.

 

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2015

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. až 3. čtvrtletí 2015

 

 

 

V celé České republice došlo v průběhu tří čtvrtletí t.r. k poklesu celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 220,7 tis. tun masa, což je o 3,9 tis. tun méně než za prvních devět měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa se v republice meziročně snížila o 1,7 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem ve třech krajích. Protože se produkce masa Hlavního města Prahy sleduje spolu se Středočeským krajem, pak tedy v deseti krajích se výroba masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 4,1 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 16,6 %), došlo v Pardubickém kraji. Za ním pak následovaly kraje Moravskoslezský (o 2,9 tis. tun, tj. o 19,9 %) a Jihomoravský (o 1,9 tis. tun, tj. o 6,9 %). Naopak nejvyšší nárůst výroby masa byl zaznamenán v krajích Plzeňském (o 1,4 tis. tun, tj. o 7,6 %), Hlavním městě Praze se Středočeským krajem (o 1,1 tis. tun, tj. o 4,9 %) a Olomouckém (o 1,0 tis. tun, tj. o 6,1 %).

 

Na republikové úrovni vzrostla výroba hovězího masa (o 2,9 %), produkce vepřového masa klesla (o 3,0 %).

 

K meziročnímu poklesu výroby hovězího masa došlo celkem ve dvou krajích, a to v Pardubickém (o 1,1 tis. tun, tj. o 8,0 %) a v Jihočeském (o 196 tun, tj. o 7,2 %). V ostatních jedenácti krajích bylo zjištěno zvýšení výroby. K největšímu nárůstu došlo v Kraji Vysočina (o 816 tun, o 8,3 %), dále pak v Hlavním městě Praze spolu se Středočeským krajem (o 605 tun, o 20,4 %) a v Plzeňském kraji (o 555 tun, tj. o 10,2 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i přes meziroční pokles výroby nadále Pardubický kraj.

 

Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v sedmi krajích, nejvíce v Olomouckém kraji (o 918 tun, tj. o 6,1 %). Dále pak v krajích Plzeňském (o 846 tun, tj. o 6,5 %), Jihočeském (o 640 tun, tj. o 1,6 %) a Hlavním městě Praze se Středočeským krajem (o 506 tun, tj. o 2,6 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Pardubickém kraji (o 3,0 tis. tun, tj. o 26,9 %). Největším výrobcem vepřového masa v republice je nadále Jihočeský kraj.

 

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

 

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do září 2015

 

 

 

Další informace najdete na:

Statistiky - Zemědělství

Publikace - Zemědělství

Porážky hospodářských zvířat - září 2015