Komentář
Komentář
Za únor 2007 se ceny výrobců zemědělských výrobků proti stejnému období předchozího roku zvýšily o 13,0 %, přitom ceny rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny vykázaly cenový vzestup o 33,5 %. Ceny živočišných výrobků vykázaly pokles o 4,2 %.
Pohyb cen rostlinných výrobků proti stejnému období předchozího roku ovlivnil cenový vzestup u obilovin o 34,4 %, u luštěnin o 14,9 %, u olejnin o 16,9 %, u brambor o 142,6 % a u zeleniny o 2,7 %. V živočišné výrobě proti stejnému období minulého roku ceny jatečního skotu vykázaly pokles o 0,7 %. K vzestupu cen došlo u telat jatečních o 1,0 % a u krav jatečních o 1,4 %. Pokles cen byl zjištěn u býků jatečních o 1,9 %, u jalovic jatečních o 1,2 %, u prasat jatečních o 9,3 %, u kuřat jatečních o 3,3 % a u mléka o 3,8 %.
U potravinářské pšenice byla průměrná cena v únoru 2007 3 923 Kč/t a proti únoru roku 2006 se cena zvýšila o 1 029 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 1 072 Kč/t a dosáhla v únoru 2007 výše 3 367 Kč/t .
V únoru 2007 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. EU dosáhla výše 40 478 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 41 699 Kč/t), u telat jatečných tř. j. EU v živém dosáhla 59 382 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 65 727 Kč/t) a u jatečných prasat v živém tř. j. EU průměrná cena dosáhla 26 928 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 30 494 Kč/t).
V únoru 2007 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 7 807 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 305 Kč/tis.l.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly vzestup o 2,2 %. Ceny stouply u ryb a rybích výrobků o 1,0 %, u ovoce, zeleniny – upr.konzerv.o 4,5 %, u oleje, tuků živoč., rostl. o 3,9 %, u mlýnských a škrob. výrobků o 11,1 % a u výrobků pekárenských a cukrářských o 11,2 %. Ceny klesly u masa a masných výrobků o 2,3 % a u mlékárenských výrobků a zmrzliny o 1,8 %.
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje 3,1 %. K vzestupu cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 11,5 %, u ryb o 3,1 %, u mléka, sýrů a vajec o 0,6 %, u zeleniny o 19,3 % a u brambor o 112,5 %. Pokles cen byl vykázán u masa o 1,6 %, u olejů a tuků o 1,4 %, u ovoce o 3,8 % a u cukru, marmelády, medu, čokolády, cukrovinek a cukrář. výrobků o 1,2 %.
Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotře-bitelských cen potravinářského zboží je u ryb a rybích výrobků (vzestup cen výrobců o 1,0 %, proti vzestupu spotřebitelských cen o 3,1 %) a u ovoce, zeleniny – upr., konzerv. (vzestup cen výrobců o 4,5 %, proti vykázanému vzestupu spotřebitelských cen u zeleniny o 19,3 % a u ovoce vykázaný pokles o 3,8 %).