Metodické vysvětlivky
Metodické vysvětlivky
Publikace uvádí výsledky statistiky spotřeby jednotlivých potravin, nápojů a cigaret za rok 2004, pro snadnou orientaci uživatelů dále též údaje v časové řadě zpětně od roku 1997
po jednotlivých letech.
Údaje pro výpočet spotřeby potravin a nápojů byly zpracovány bilanční metodou
na základě následujících statistických informací:
- Hrubá zemědělská produkce v České republice za rok 2004
- Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin za rok 2004
- Výroba vybraných výrobků v průmyslu České republiky (ve zvolených měrných jednotkách)
- Stav počátečních a konečných zásob v zemědělských organizacích
- Stav počátečních a konečných zásob u výrobců potravinářských výrobků
- Dovoz a vývoz potravinářských výrobků z celní statistiky (se stavem k 31.8. 2005)
- Samozásobení potravinářskými výrobky
Dále byly k výpočtu využity údaje poskytnuté Ministerstvem zemědělství ČR, Státní veterinární správou, Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky, jednotlivými potravinářskými svazy a dalšími organizacemi.
Pro statistiku spotřeby potravin neexistuje žádná závazná klasifikace – ani v ČR ani v mezinárodním měřítku (EUROSTATu). Přesto se Český statistický úřad rozhodl změnit dosud publikované uspořádání jednotlivých potravinových komodit a vytvořit pro ně číselník, který zajistí jednodušší orientaci. Jednotlivé položky spotřeby potravin jsou nově uspořádány tak, aby se jejich členění co nejvíce přiblížilo prvním dvěma oddílům klasifikace CZ-COICOP (Klasifikace individuální spotřeby podle účelu), která byla vytvořena v rámci transformace klasifikační soustavy jako česká verze mezinárodního standardu COICOP (Classification of Individual Consumption by Purpose)
pro zajištění mezinárodní srovnatelnosti statistických ukazatelů a je, mimo jiné, již používaná také
ve statistice rodinných účtů.
Položky spotřeby potravin zahrnují dva základní oddíly: 01 – Potraviny a nealkoholické nápoje, 02 – Alkoholické nápoje a cigarety, které se dále člení na jednotlivé skupiny a podskupiny.
Spotřeba jednotlivých položek u potravin, nápojů a cigaret byla propočítána jako průměr
na 1 obyvatele České republiky. Počet obyvatel je dán středním stavem obyvatelstva k 1. 7. v příslušném roce. V následující tabulce jsou uvedeny střední stavy obyvatelstva v letech 1997 – 2004.
Rok | Střední stav obyvatelstva | Rok | Střední stav obyvatelstva |
1997 | 10 303 642 | 2001 | 10 287 482 |
1998 | 10 294 947 | 2002 | 10 200 774 |
1999 | 10 282 784 | 2003 | 10 201 651 |
2000 | 10 272 503 | 2004 | 10 206 923 |
Metodika použitá při výpočtech je prakticky u všech položek srovnatelná s předchozími roky
a umožňuje tedy sledovat vývoj spotřeby potravin a nápojů v České republice. U některých druhů potravin však současný způsob výkaznictví neumožňuje získávat data, která byla dříve vykazována. Tento problém se týká spotřeby zeleninových a ovocných výrobků.
Položky „Zelenina v hodnotě čerstvé“ a „Ovoce v hodnotě čerstvého“ jsou plně srovnatelné v celé časové řadě. Tyto položky zahrnují nejen spotřebu zeleniny čerstvé, resp. čerstvého ovoce, ale zároveň spotřebu zeleniny (ovoce) na zeleninové (ovocné) výrobky. Do roku 1991 zahrnovala spotřeba jednotlivých druhů zeleniny (ovoce) pouze přímou spotřebu čerstvé zeleniny a čerstvého ovoce, zatímco od roku 1992 je v těchto položkách zahrnuta také spotřeba zeleniny (ovoce)
na zeleninové (ovocné) výrobky. Z tohoto důvodu nelze přesně srovnávat údaje o spotřebě jednotlivých druhů zeleniny a ovoce od roku 1992 včetně s údaji staršími.